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Question/Issue Answer/Resolution 
 
Where are the most current versions of the 
CTMSR and CTMS Access Request forms 
located? 
 

 
These forms can be found in either: 
a) Home Tab in CTMS under Helpful Links 
b) Under Forms and Instructions section of 

the CTMS Learning Center 
 
Are CTMS Trip Reports 21 CFR Part 11 
compliant? 

 
CTMS uses electronic signature for 
Submission and Approval of Trip Reports, 
meeting the requirements for being Part 11 
compliant. 
 

 
What is the correct way to change a PI at a 
site? 

 
Click on the Site Management Screen tab, 
query for the Site. Within the main site record 
(NOT on the Site Contact view tab), click on 
the selection icon for the PI Last Name field, 
then query for and select the new PI’s contact 
record; click OK. Click on the Site Contact 
view tab & you will see the new PI record 
showing the current date in the Start Date 
field.  To see the previous PI’s record, on the 
Site Contact view tab, change the display from 
Active Only to All.  The record will include the 
End Date.  Both the End Date for the previous 
PI and the Start Date for the new PI can be 
changed if needed. Review the CBT for 
changing PI. 
 

 
I need to know the last date a PI had a 
monitoring visit.  How do I find this? 

 
In order to see this date, a site must be 
created in your Protocol for the PI in question.  
On the list view for that site there’s a column 
“Last PI/Account Visit”.  If the PI, in 
combination with the Account used for your 
site, has had a visit tracked in CTMS, there will 
be a date in this field.  However, it will only 
show the date of the last visit, not the visit type 
or for which study. Contact the DCRI Service 
Desk to obtain that information. 
 

 
Can custom letter templates be used in 
CTMS for confirmation and follow-up 
letters? 
 

 
Yes. Submit a CTMSR, and the letter template 
to DCRI Service Desk. 
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Can a Protocol specific Checklist Activities 
Template be added to CTMS 

 
Yes. Submit a CTMSR, and the Checklist 
Activities template to DCRI Service Desk.  It is 
the responsibility of the PL to ensure 
compliance with the appropriate SOP for trip 
reports. 
 

 
Can a new Region be added to an existing 
Protocol and assign existing sites to that 
new Region? 

 
New Regions can be requested by submitting 
a CTMSR to the DCRI Service Desk.  It is the 
User’s responsibility to change the Region 
assignment to the new region for any existing 
sites. 
 

 
Is there a way to close open follow-up 
items without creating the next site visit? 

 
Follow-up items can be closed at the Site Visit 
Screen tab, Site Visit Follow-Up link. 
 

 
Why is the Row ID required on the CTMSR 
for requests to delete or change data? 

 
Each record in CTMS has a unique Row ID.  
This ID is used to identify the EXACT record to 
which the request refers eliminating any 
question about what data should be 
deleted/changed. 
 

 
If I no longer work on a protocol, what is 
the process for removing my access? 

 
The PL, LCRA or CTM submits a CTMS 
Access request form to the DCRI Service 
Desk, providing the end date for your Role on 
the protocol and requesting removal of your 
access to that protocol. 
 

 
Is there a way to see in CTMS a Contact’s 
previous trial experience? 

 
On the Contacts Screen tab, query for the 
Contact and click on the Protocol Experience 
View tab.  This will display information for all 
Protocols in which the contact has 
participated. 
 

 
Is a Trip Report Approver allowed to 
correct errors on a submitted trip report? 

 
No.  The TR Approver may not correct any 
errors on a trip report submitted for their 
approval.  The internal comments field is used 
to notify the CRA of corrections that need to 
be made.  The TR Approver updates the TR 
Status to “Not Approved”.  This will notify the 
CRA who can make any corrections needed 
and resubmit the report for approval. 
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A Study Coordinator no longer works on 
my protocol and her role is given an end 
date.  The same Study Coordinator has 
returned to work on my protocol and CTMS 
will not allow me to add her.  Why? 

 
CTMS will not allow the same Site Contact 
with the Same Role at one site, regardless if 
the role has been given an end date.  If a 
contact leaves and then returns go to the Site 
Contact View tab, change the view from Active 
Only to All and remove the end date.  It’s 
advised that you do not change the original 
start date.  Use the Comments field on the 
main site form to document the date the 
contact stopped working at the site, and the 
date the contact returned. 
 

 
Can CTMS training be done remotely or 
does the person have to attend an on-site 
class? 

 
All CTMS classes are offered for remote 
attendance.  On site attendance is not 
required. 
 

 
Where can I find training dates for CTMS 
classes? 

 
Go to the IT Training intranet page  - 
http://dcrihome.dcri.duke.edu/functional-
groups/itt/it-training/it-training-
calendar/month.   The current month displays, 
and can be changed to show future months. 
 

 
As a CRA in a time zone other than 
Eastern, why is the date and time for my e-
Signature information different on my PDF 
trip report than in the trip report window in 
CTMS? 

 
e-Signature information displays in the User’s 
time zone in the Trip Report window in CTMS.  
The PDF of the Trip Report always displays 
the e-Signature date and time in Eastern time 
(EST or EDT). 
 

 
My protocol is using the functionality to 
notify a vendor to ship a Starter box.  A 
Starter Box was requested to be sent to a 
site that has multiple Study Coordinators 
and it was sent to the wrong one.  Why? 

 
When using the functionality to communicate 
with a Vendor, to avoid this situation, the 
Study Coordinator who is to receive the 
supplies, must be only Site Contact with the 
Role of Study Coordinator.  The Role of Co-
Coordinator should be used for all other Study 
Coordinators. 
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I need to make changes to a trip report but 
the checklist activities items are locked 
and I cannot enter data.  What do I need to 
do to allow edits?  

 
For a Trip Report that has not been Approved, 
the checklist activities become locked for 
editing in two ways.  The Trip Report Status is 
Submitted OR the Trip Report has been 
Exported (by clicking the Export Button).  If the 
status is Submitted, you may Recall the Trip 
Report, change the status to In Progress, and 
the fields will be editable.  If the Trip Report 
has been Exported, you will need to Import the 
Trip Report before the fields will become 
editable. 
 

 
If DCRI is not negotiating contracts, is any 
additional training required to track 
Contract Send and Contract Executed 
dates 
 

 
No additional training is required to tract 
Contract Sent and Contract Executed dates on 
the Milestones tab in CTMS. 

 


